Journal    Work    News    About

Mark

Ten Sense

Branding, Architecture

Building site: 3F&4F, Le Soleil, Tokyo
Total area: 198sqm
Design period: 2017. 04—2017. 06
Construction period: 2017. 06—2017. 08

Client: Ten Sense
Design: Althouse
Photo: Studio Function




ヘアサロン、カフェ、ワークアウトの3つの業態が密接に関係し合う、新しいスタイルのサロン“Ten Sense”の内装計画。
恵比寿にある新築のビルの3Fと4Fの2フロアを計画地とし、3つの異なるスペースを滑らかにつなぎ、関係させることでひとつのサロンとして認識できるような設計を心掛けた。また、見込まれるメインユーザーが女性であることも考慮し、曲線的かつ有機的な形をデザインに取り込んだ、柔らかく清潔感のある空間を目指した。
3F、4Fともにスケルトンでの使用を前提とし、まずはサロンのイメージカラーでもある躯体より少し明るいニュートラルなグレーで壁と天井を塗装し、躯体表面を整えることでスケルトンでありながらも粗野な印象を取り払った。
また、3Fと4Fはエレベーターでの行き来となるため、両階にエントランスを設け、曲面で構成した造作の受付カウンターを各階同一の位置に配することで、階が違っても同じサロンであることを印象付けられるようにした。
3Fはエントランスを入るとカフェがあり、商品のディスプレイとストックを兼ねた、珪藻土仕上げの大きな曲面壁をたどっていくと奥にヘアサロンがある。この曲面壁はヘアサロン側ではシャンプー台を囲むように小さな空間を構成し、全面がストック棚として使用できる設計にした。サロン全体の印象を決定づける壁としての意匠的役割と、空間を仕切りながらストックも兼ねる家具としての機能的役割を果たすことで、象徴的な存在になるように心掛けた。
4Fはワークアウトのスペースとし、レッスン内容や使用器具についてを綿密にヒアリングを行い、設計・造作家具のデザインに反映させることで、広々とした空間を確保できるよう心掛けた。
We performed the interior design for a new style salon “Ten Sense” in which three business categories of hair salon, cafe, workout are closely related.
The site are the two floors of 3F and 4F of the new building in Ebisu. We designed such that it can be recognized as one salon by linking three different spaces smoothly. Also, considering that the predicted main user is a woman, we sought to create a soft and clean space with curved and organic shape.
It is assumed that both 3F and 4F floor are used in skeletons, first painted walls and ceilings with a neutral gray which is brighter than the body and also the image color of the salon, and cleaning up the surface of the frame removes the crude impression although it is a skeleton.
Also, since 3F and 4F is come and go with the elevator, by setting entrances on both floors and arranging reception counters of curved shape at the same position on each floor, the same salon will be available even if the floor is different to make it possible to impress.
When entering the 3F, firstly there is the cafe. When you follow the large curved wall of diatomite finish which also serves as display and stock of goods, there is a hair salon in the back. On the hair salon side, this curved wall make the small space for the shampoo booth and designed so that the entire surface can be used as a stock shelf. We sought to design the wall as symbolic existence by giving two roles besides partitioning. One is as a wall that determines the impression of the entire salon and the other one is as a furniture that also serves as a stock.
4F is a workout space. We sought to secure a spacious space by carefully hearing about the content of the lesson and equipment to be used, and reflecting it on the design.

Althouse | Design Group of Graphic, Architecture and Clothing